Noi cercetări despre Stonehenge continuă să vină. În această lună, în loc să explorăm originile diferitelor sale componente (vezi CA 366 și 367), examinăm proprietățile sale acustice – o premieră pentru notele științifice și o zonă care este rareori luată în considerare în arheologie.

Stonehenge este unul dintre puținele situri arheologice din Marea Britanie care a fost evaluat anterior pentru calitatea sunetului – cu un succes diferit. Un proiect trecut a examinat acustica monumentului așa cum este astăzi, dar cu multe dintre pietre lipsă sau căzute, condițiile actuale sunt foarte diferite de cele din preistorie. O altă investigație a examinat proprietățile replicii de la Maryhill din Statele Unite, dar acest model modern este realizat din blocuri de beton cu muchii drepte-un stand imperfect pentru pietrele reale aproximativ cioplite și o diferență care ar modifica semnificativ modul în care undele sonore se reflectă de pe suprafețe. Un cercetător a folosit simulări pe computer pentru a încerca să determine modul în care undele sonore ar călători în jurul Stonehenge, dar modelul utilizat poate realiza doar măsurători aproximative. Pentru a încerca să eludeze aceste defecte și să recreeze caracteristicile preistorice Stonehenge cât mai exact posibil, Trevor Cox și Bruno Fazenda de la Universitatea din Salford și Susan Greaney de la English Heritage au decis să folosească un model la scară a monumentului. Evaluarea calității acustice folosind modelarea la scară nu este o practică nouă și a fost utilizată pentru a examina alte clădiri istorice și amfiteatre. Folosind scanări laser ale Stonehenge produse anterior de Historic England, echipa a reușit să creeze o replică 1:12 bazată pe Etapa 4 a dezvoltării propuse a monumentului – care datează din jurul anului 2200 î.hr.

Cu toate acestea, unele decizii trebuiau luate în această recreere. Deoarece modelul a fost imprimat 3D (deoarece ar fi incredibil de consumator de timp pentru a scoate o replică exactă), nu a putut fi făcut din piatră. Deoarece acesta este un model la scară acustică, totuși, ceea ce contează cel mai mult este că proprietățile sunetului sunt potrivite. Deci, pentru a imita calitatea impermeabilă a pietrei, fiecare replică a fost pulverizată cu o vopsea de celuloză pentru a sigila orice pori care ar fi putut absorbi sunetul. În plus, condițiile exacte ale solului din preistorie nu sunt cunoscute, dar echipa a presupus că construcția unui astfel de monument masiv ar fi compactat puternic iarba care se suprapune peste halkland din Câmpia Salisbury și a încercat să recreeze aceste condiții folosind MDF care a dat o absorbție similară cu alte exemple de sol dens compactat.

Modelul a fost apoi testat într-o cameră semi-anechoică de la Universitatea din Salford, care a absorbit tot sunetul care a scăpat din cercul de piatră. În acest fel, Această cameră a fost capabilă să simuleze efectele peisajului deschis. Pentru a testa acustica din diferite unghiuri, microfonul și receptoarele au fost mutate în diferite poziții în jurul monumentului.

În ceea ce privește reverberația – care este prelungirea sunetului datorită reflecțiilor de pe ‘pereții’ (în acest caz, pietrele) camerei (în acest caz, Monumentul) – au descoperit că măsurătorile lor diferă semnificativ de cele luate astăzi la Stonehenge, precum și de cele înregistrate la Maryhill. Bazându-se pe cunoștințele consacrate din percepția sunetului, au dedus că această distincție ar fi fost audibilă. În special, au descoperit că în modelul lor, în ciuda faptului că nu există acoperiș și goluri semnificative între pietre, o mare parte din sunet a rămas în interiorul monumentului în sine. Deci, în timp ce muzica și/sau vorbirea ar părea amplificate pentru oamenii care stau în cercul sarsen, pentru cei din afara acestuia sunetul ar fi destul de dezactivat.

Deoarece monumentul a fost modificat de-a lungul preistoriei, în special în ceea ce privește amenajarea pietrelor albastre, echipa a făcut măsurători folosind diferite configurații ale acestor pietre. Interesant, se pare că aranjamentul bluestone a avut un impact redus asupra acusticii, fără nicio diferență sonoră percepută. În general, în timp ce echipa nu crede că acustica a fost un factor principal care a fost luat în considerare în construcția Stonehenge, se pare că ar fi putut afecta modul în care monumentul a putut fi folosit – doar cei prezenți în cercul însuși putând auzi cu ușurință orice muzică sau vorbire produsă în interiorul acestuia.

Lasă un răspuns